İlan karşılaştırması yapabilmeniz için en az 2 adet ilan seçmeniz gerekmektedir.


Kapat

Yapı Kayıt Belgesi ve İmar Affı

Yapı Kayıt Belgesi ve İmar Affı

Yapı kayıt belgesi nedir?

    31 Aralık 2017 tarihinden önce, imar mevzuatına uymayacak şekilde inşa edilmiş yapıların kayıt altına alınabilmesi maksadıyla yeni dönemde düzenlenecek resmi belgeye Yapı Kayıt Belgesi adı veriliyor. Bu belge, binanın veya arsanın mülkiyeti, sınıfı ve grubu ile diğer hususların kaydedilebilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca veya yetkilendirdiği kuruluşlarca tanzim edilebiliyor.

    Yapı Kayıt Belgesi başvuruları 31 Aralık 2018’e kadar yetkili kuruluşlara veya bakanlığa yapılabiliyor. Ancak, gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra başvuru sahipleri bu belgeyi almaya hak kazanabiliyorlar.

Yapı kayıt belgesi başvuruları nasıl yapılır?

    Yapı Kayıt Belgesi başvuruları e-devlet üzerinden yapılabileceği gibi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve yetkilendirdiği kuruluşlar üzerinden de yapılabiliyor. İmar barışı kapsamında değerlendirilecek olan arsanın emlak değeri ile inşa edilen yapının yaklaşık maliyeti üzerinden hesaplanacak bedelin, konutlar için yüzde 3’ü, ticari binaların ise yüzde 5’i Yapı Kayıt Belgesi bedeli olarak isteniyor.

    Alınacak belgeler imar açısından yeni bir hak sağlamıyor ama öncesinde belirlenmiş idari para cezaları ve alınmış yıkım kararlarının iptal edilmesi için yeterli görülüyor. Belge alındıktan sonra istenmesi durumunda, mal sahipleri tapu dairelerine müracaat ederek yapı kayıt belgesi miktarınca yeni bir ödeme yaptıktan sonra yapılarda cins değişikliği ve kat mülkiyet haklarını alabiliyorlar.

    İmar barışı kapsamında, 08 Haziran 2018 tarihinden itibaren yapılacak başvurular için talep edilecek bedellerin ödemesi ise 31 Aralık 2018’e kadar tamamlanabiliyor. Alınan belgeler ait oldukları yapının yıkılarak yeniden inşa edilmesine veya kentsel dönüşüm uygulamaları içerisinde değerlendirilmesine kadar geçerliliğini de koruyor.

Yapı kayıt belgesi başvuruları için hangi evraklar gerekli?

Yapı kayıt belgelerinin alınabilmesi için e-devlet üzerinden yapılacak başvurularda


e-devlet şifresi,

Kullanıma açık bir cep telefonu numarası,

Aynı şekilde kullanıma açık bir e-mail adresi,

Belge alınacak yapının açık adresi,

Bir tapuya sahipse ada ve parsel numaraları,

Metrekare cinsinden inşaatın kapladığı alan,

Yapıda yer alan konut ve işyerlerinin sayısı,

Arsanın emlak vergi birim değeri,

Arsanın alanı,

Yapı sınıfı,

İmar mevzuatına ne sebeple aykırı olduğu,

Yapıya ait bir adet fotoğraf yeterli oluyor.

    Tapusu olmayan bina ve arsalarda kayıt belgesi için mal sahiplerinin beyanları esas kabul edilerek düzenlenecek belgelerde bu beyanlar üzerinden yapı kayıt belgeleri oluşturuluyor.

Kaynak : https://www.milliyetemlak.com/dergi/yapi-kayit-belgesi-basvurulari-8-haziranda-basliyor/?utm_source=setrow&utm_campaign=kurumsal-haftalik-dergi&utm_medium=email&utm_term=gorsel&utm_content=icerik



Kategoriler
+905309302380

kwaeygayrimenkul.com, Tüm Hakları Saklıdır.

Google LogoÇeviri tarafından desteklenmektedir
Google LogoÇeviri tarafından desteklenmektedir