İlan karşılaştırması yapabilmeniz için en az 2 adet ilan seçmeniz gerekmektedir.


Kapat

14 Mart Tıp Bayramı

14 Mart Tıp Bayramı

14 MART TIP BAYRAMI'NIN TARİHÇESİ

   Tıp Bayramı'nın ortaya çıkışı, 14 Mart 1827'de İkinci Mahmut döneminde Hekimbaşı Mustafa Behçet'in önermesiyle kurulan ilk cerrahhane olan Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire'nin kurulmasıyla olmuştur.

   Cerrahhanenin kurulmasıyla Türkiye modern tıp eğitimine başlamıştır ve okulun kuruluş günü olan 14 Mart tarihi de "Tıp Bayramı" olarak kabul edilmiştir.

   Tıp Bayramı'nın ilk kutlaması 14 Mart 1919'da işgal altındaki İstanbul'da yapılmıştır.

   Tıbbiye 3. sınıf öğrencisi Hikmet Boran önderliğindeki tıp okulu öğrencileri, işgali protesto için toplanmış ve dönemin ünlü doktorları da destek vermiştir.

   Türkiye Cumhuriyeti'nde 1929'den 1937'ye kadar bu bayram, 12 Mayıs tarihinde kutlandı. Bu tarihin belirlenmesinde Bursa'daki Yıldırım Darüşşafaka'nda ilk Türkçe tıp derslerinin başlamasından dolayı kabul edildi ancak zamanla bu uygulamadan vazgeçilerek yeniden eski tarihe dönüldü. 1976 yılında ise 14 Mart'ın Tıp Bayramı olarak kutlanmasının yanı sıra, bu tarihi içine alan tüm hafta Tıp Haftası olarak kabul edildi.

 

DÜNYADA FARKLI TARİHLERDE KUTLANIYOR

   Dünyada benzer kutlamalar, farklı tarihlerde yapılıyor. Örneğin ABD'de ameliyatlarda genel anestezinin ilk defa kullanıldığı 30 Mart 1842 tarihinin yıldönümü; Hindistan'da ünlü doktor Bidhan Chandra Roy'un doğum (ve aynı zamanda ölüm) yıldönümü olan 1 Temmuz günü "Doktorlar Günü" olarak kutlanıyor.





Kategoriler
+905309302380

kwaeygayrimenkul.com, Tüm Hakları Saklıdır.

Google LogoÇeviri tarafından desteklenmektedir
Google LogoÇeviri tarafından desteklenmektedir